Grønn pille som virker
I Canada har leger, og det på fullt alvor, begynt å medisinere pasienter med noe som har effekt, er gratis og nesten uten bivirkninger.

Men; skal det virke må man påregne litt tid. For i minst to timer ukentlig må pasienten tåle å være utendørs. Minst 20 minutter daglig. I det som kalles Park description kan ikke pasienten regne med å få medisiner i farmasøytisk forstand, men en medisinsk formaning om å være ute, i naturen, med de konsekvenser og bivirkninger det kan gi. Fra medisinsk hold påpekes at flere pasienter er blitt lett solbrente, pådratt seg strammere muskulatur og, i enkelte tilfeller, dratt på seg et par vannblemmer.
Siden februar har mer enn 4000 leger, psykologer og sunnhetseksperter deltatt i et eksperiment der pasienter er blitt sendt ut i marka istedenfor å ty til pillebehandling. Fortsatt er resultatet av initiativet uklart, men tendensen er i alle fall entydig: en 20 minutters, daglig spasertur i skauen bidrar sterkt til lavere blodtrykk og reduserer stresshormonet Cortisol. Videre merker man seg at en del smerter reduseres og kognitive egenskaper og kreativitet stimuleres.
Fra forskerhold påpekes også at dette ikke er annet enn en vei tilbake til normaliteten, mennesket er ikke skapt og utviklet til et stillesittende liv innendørs, det tar tid å venne seg til den urbane hverdagen som preger de fleste av oss. I følge WHO tilbringer det moderne mennesket 22 timer innendørs.
-Ikke en gang dyr i zoologiske hager tillates slikt, sier Russel Foster. Han er nevrolog i Oxford.
Det er München-avisa Süddeutsche Zeitung som melder om de gode medisinske effektene av friluft. Eksperimentet er tidligere blitt brukt i USA og på relativt nærliggende Shetland er «natur» en del av tilbudet National Health Service gir befolkningen.