top of page

Husk dette når ulykka rammer

Oppdatert: 1. apr. 2022

Det som ikke skal skje, skjer. Dessverre. Her følger en tekst som kan leses flere ganger. For sikkerhets skyld.


SIKRE SKADESTEDET

Overlat til én person eller en ansvarlig trener å ta lederansvaret på et eventuelt

skadested. La en voksenperson utstyres med refleksvest for å varsle øvrige trafikanter. Det bidrar til å varsle andre og vil kunne redusere hastigheter i et utsatt område. Ikke glem at andre ryttere kan være indirekte involvert og trenger tilsyn.


Alle øvrige ryttere i en gruppe anbefales å ta hensyn til råd og ordre og bidra til at et skadested sikres, det gjelder ikke minst for ryttere og andre som eventuelt er involvert i en ulykkessituasjon.


Hold gruppen samlet på et sikkert sted utenfor veibanen, slik at det ikke oppstår flere incidenter.SKAFF OVERSIKT OG VARSLE


Hvor er ulykken? Hvor mange ser ut til å være skadet?


Ring ambulanse 113 eller politi 112.


Det viktigste er å gi nødetatene en så korrekt

posisjon som mulig. Operatøren vil veilede deg videre og stille viktige spørsmål. Forsøk å beholde roen.


Hvis du mener du er kvalifisert til å gi førstehjelp, kan du sette andre på stedet til å varsle nødetatene.GI LIVREDDENDE FØRSTEHJELP


Tenk ABC, som står for Airways (frie luftveier), Breathing (pust) og Circulation (blodsirkulasjon).


Sikre frie luftveier ved å bøye hodet forsiktig bakover. Puster pasienten, legg vedkommende i stabilt sideleie eller sørg for at noen holder hodet bakover hvis det ikke er mulig å flytte pasienten. Selv på en varm sommerdag starter nedkjøling umiddelbart, og reduserer raskt muligheten til å overleve. Sørg for at pasientene holdes varme, bruk alt tilgjengelig tøy/jakker/armer/varmeteppe etc.


NB! Kjøling kommer hurtigst fra bakken, derfor må noe legges under skadede, fremfor oppå.


Hvis pasienten ikke puster, start hjerte- og lungeredning med 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Du skal ikke blåse hardt, men se at brystkassen hever seg. Det er viktig med rytme på kompresjonene. Ironisk nok har sangen «Stayin´ alive» med popgruppa Bee Gees akkurat riktig tempo på kompresjonene.


NB! Kompresjon utføres med «stive/strake» armer. Man skal heller ikke være redd for å knekke et ribb-bein. Heller det og en som overlever enn en som dør fordi vi ikke tør bruke nok kraft.


Sørg for at noen kan avlaste komprimeringen, siden dette er fysisk svært krevende. Snakk med hverandre rundt pasienten og gi tydelige beskjeder. Behold roen, og husk at hensikten med hjerte- og lungeredning er å sikre sirkulasjon, ikke at pasienten plutselig «våkner».


Hold på med førstehjelp til redningsmannskapene er på stedet og tydelig gir beskjed om å overta.


Når situasjonen er under kontroll av profesjonelle:


Skjer det en ulykke som skal meldes inn til forsikringsselskapet ta kontakt med nærmeste gruppeleder eller en representant fra styret.


Et tips er å laste ned Hjelp113 appen på mobilen. Den gir deg bortimot eksakt posisjon, alle nødetater kan ringes fra appen, den viser kart over hvor du er og din posisjon vises hos nødetaene når du ringer de. I tillegg viser Hjelp113-appen info/posisjon på hvor nærmeste hjertestarter er i området det du befinner deg.


VED MINDRE SKADER s gruppen, sikre stedet ved hjelp av en annen voksen (NB refleksvest!)


Utfør førstehjelp på stedet, og sjekk utstyret (sykkel, hjelm)


Følg ekstra godt med på rytteren dersom treningen fortsettes.


Varsle foresatte om det inntrufne, slik at de kan følge opp med evt legebesøk eller monitoring av den skadde.


Bistå i utfylling av skadeskjema til forsikringsselskap


Sjekk innsiden av hjelmen for ev. skader. Oppdages skader på hjelm skal ikke person fortsette trening uansett hvordan de føler seg der og da.

6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page