top of page

Vulkaner og villskap

En av grussyklistenes absolutte svenneprøver er the Rift. Og til helgen skal verdenseliten samles på Sagaøya for å utfordre omgivelsene. Og seg selv.


Reiser med SAS: Jonas Orset og Bjørn Bergenheim, lagleder og rådgiver, fintrimmer sykkelen før avreise Island.-Jeg har syklet over alt og har kjempet mot elementene. Jeg er vant til hete og kulde, men dette blir nytt for meg, sier Jonas Orset. Follo-gutten med den særdeles innholdsrike sykkel-cv’n er klar for å møte de aller beste igjen. Denne gangen på ugjestmild, spektakulær grunn. Island er ikke for nybegynnere.


-Jeg er godt forberedt, sier han noe og legger til noe om vikingeblod og brukbar dagsform. Begge deler trengs for å kjempe seg gjennom ulendt lavalandskap. Løypa, som er lang, er voldsomt variert og Jonas og de andre i eliteklassen skal tråkke seg gjennom et

terreng som kan forandres i siste liten dersom en lavastrøm på egne veier, krever det.


Jonas, som er sterkt knyttet til Morsa Sykkel og den satsingen som finner sted der, har deltatt i flere tøffe gravel-ritt denne våren og slo til med en solid femteplass i Red Bull Rio Grande før han gikk over ende. Flere av dem han syklet mot i USA kommer da også til Island for å kjempe om ære og uutslettelige minner.


Vilt og vakkert: De mange syklistene som gjester øya midt mellom kontinentene, kan i det minste glede seg over et enestående landskap. Begge bilder © the Rift.

-The Rift er et eventyr, sier Jonas som på den måten ikke vil vektlegge rittresultatet. Men han innrømmer beskjedent at gjerne ønsker å henge med i tetsjiktet.

-Og det betyr? -Topp tre! -Eller? - Topp 10, avslutter Langhus’ store sønn.


Fakta:


Gravel: Grussykling er i voldsom vekst. Og grussykling, eller gravel som det heter der disiplinen oppsto, er for mange amerikanere og europeere den foretrukne konkurranseformen. En gravel-sykkel er som en grovere bygget racersykkel med grovere dekk. Mange gravelsyklister foretrekker å oppleve verden på grusveier og stier istedenfor å konkurrere med bilen på et stadig mer overbelastet veisystem.


The Rift: Et anstrengende sykkelritt som arrangeres årlig siden 2018. Rittet finner sted på Islands sydkyst, ikke langt fra den aktive vulkanen Hekla. The Rift trekker til seg en rekke renommerte gravel-syklister fra flere kontinenter. Lengste distanse er 20 mil. Jonas Orset sykler lengste distanse.


Jonas Orset: 31 år, fulltidssyklist, foredragsholder og sykkelskolearrangør. Har syklet proff i en rekke lag og har vunnet Trondheim-Oslo to ganger. Satt i 2018 verdensrekord i 10 000 høydemetre, og har syklet 1012 kilometer på 36 timer, en avstand tilsvarende Oslo-Bremen. Har everestet på Svalbard og har stiftet Green Cycling Norway. Arrangerer ritt regelmessig og inviterer syklister til det sosiale engasjementet Break the Cycle.
141 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page