Vulkaner og villskap

En av grussyklistenes absolutte svenneprøver er the Rift. Og til helgen skal verdenseliten samles på Sagaøya for å utfordre omgivelsene. Og seg selv.


Reiser med SAS: Jonas Orset og Bjørn Bergenheim, lagleder og rådgiver, fintrimmer sykkelen før avreise Island.-Jeg har syklet over alt og har kjempet mot elementene. Jeg er vant til hete og kulde, men dette blir nytt for meg, sier Jonas Orset. Follo-gutten med den særdeles innholdsrike sykkel-cv’n er klar for å møte de aller beste igjen. Denne gangen på ugjestmild, spektakulær grunn. Island er ikke for nybegynnere.


-Jeg er godt forberedt, sier han noe og legger til noe om vikingeblod og brukbar dagsform. Begge deler trengs for å kjempe seg gjennom ulendt lavalandskap. Løypa, som er lang, er voldsomt variert og Jonas og de andre i eliteklassen skal tråkke seg gjennom et

terreng som kan forandres i siste liten dersom en lavastrøm på egne veier, krever det.


Jonas, som er sterkt knyttet til Morsa Sykkel og den satsingen som finner sted der, har deltatt i flere tøffe gravel-ritt denne våren og slo til med en solid femteplass i Red Bull Rio Grande før han gikk over ende. Flere av dem han syklet mot i USA kommer da også til Island for å kjempe om ære og uutslettelige minner.


Vilt og vakkert: De mange syklistene som gjester øya midt mellom kontinentene, kan i det minste glede seg over et enestående landskap. Begge bilder © the Rift.

-The Rift er et eventyr, sier Jonas som på den måten ikke vil vektlegge rittresultatet. Men han innrømmer beskjedent at gjerne ønsker å henge med i tetsjiktet.

-Og det betyr? -Topp tre! -Eller? - Topp 10, avslutter Langhus’ store sønn.


Fakta:


Gravel: Grussykling er i voldsom vekst. Og grussykling, eller gravel som det heter der disiplinen oppsto, er for mange amerikanere og europeere den foretrukne konkurranseformen. En gravel-sykkel er som en grovere bygget racersykkel med grovere dekk. Mange gravelsyklister foretrekker å oppleve verden på grusveier og stier istedenfor å konkurrere med bilen på et stadig mer overbelastet veisystem.


The Rift: Et anstrengende sykkelritt som arrangeres årlig siden 2018. Rittet finner sted på Islands sydkyst, ikke langt fra den aktive vulkanen Hekla. The Rift trekker til seg en rekke renommerte gravel-syklister fra flere kontinenter. Lengste distanse er 20 mil. Jonas Orset sykler lengste distanse.


Jonas Orset: 31 år, fulltidssyklist, foredragsholder og sykkelskolearrangør. Har syklet proff i en rekke lag og har vunnet Trondheim-Oslo to ganger. Satt i 2018 verdensrekord i 10 000 høydemetre, og har syklet 1012 kilometer på 36 timer, en avstand tilsvarende Oslo-Bremen. Har everestet på Svalbard og har stiftet Green Cycling Norway. Arrangerer ritt regelmessig og inviterer syklister til det sosiale engasjementet Break the Cycle.
126 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle